vrijdag 26 februari 2016

In de wereld:

Organisatie tear

Wie hebben tear opgericht en sinds wanneer is het opgericht?

Tear is opgericht in 1974 door een aantal Congolese kerken. De organisatie geeft medische zorg en heeft daarbij speciale aandacht voor arme mensen. Ook werkt de organisatie aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg.

Wat doet de organisatie?

Tear is een gedreven organisatie met enthousiaste mensen. Samen met vrijwilligers en met steun van donateurs, kerken, bedrijven, stichtingen strijden ze tegen armoede en onrecht wereldwijd. Het doel van Tear is, mensen in derde wereld landen mogelijkheden te bieden om te bouwen aan hun eigen leven en dat van hun kinderen. Dat proberen zij te bereiken door materieel, sociaal en geestelijk hulp te bieden.

wat kan jij doen?

Als jij wilt helpen armoede en onrecht te verminderen kun je de volgende dingen doen: vrijwilliger worden bij tear, meedoen met je kerk, armoede bestrijden met je bedrijf of door je rijkdom te delen met mensen die het minder hebben dan jij. geen armoede meer en geen verspilling dat zou het mooist zijn. Iedereen gelijke kansen.

Waar werkt de organisatie?

De organisatie tear werkt wereldwijd. Een voorbeeld, tear steunt kerken en de kerken steunen weer mensen. Zo helpen zij mensen overal op de wereld.

Hoe krijgt de organisatie genoeg geld om te helpen.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) houdt al sinds 1925 toezicht op de inzameling van geld door goede doelen. Om het CBF-keurmerk te mogen voeren moeten fondsenwervende organisaties aan bepaalde eisen voldoen, zoals een onafhankelijk bestuur, een verantwoorde boekhouding en niet te hoge kosten. Tear is in het bezit van het CBF-keur. Tear hoeft ook geen erfbelasting of schenkbelasting te betalen.




                                                             

                                                                                                                            

woensdag 24 februari 2016

In de Bijbel:

Jona; samenvatting en betekenis.

Iedereen kent het verhaal van Jona denk ik wel, de man die niet luisterde naar God en daardoor in een enorme vis terecht kwam. Ik ga het verhaal vertellen, maar dan wat korter.

Er was eens een man die Jona heette. Hij behoorde tot het volk van IsraĆ«l, op een dag zei God tegen Jona dat hij naar de stad Nineve moest gaan. ‘Zeg de mensen daar dat Ik hen zal straffen voor alle slechte dingen die zij doen, maar dat ik hen zal sparen als zij hun leven willen verbeteren.’
Jona had helemaal geen zin om naar Nineve te gaan, dus besloot hij zo ver mogelijk van Nineve weg te gaan. Hij wilde namelijk dat Nineve vernietigd zou worden, maar voor God kan je niet verstoppen. Hij ziet en weet namelijk alles! Jona ging naar Joppa, een havenstad op de plaats waar nu Tel Aviv ligt. In Joppa was Jona op zoek naar een schip dat hem naar de andere kant van de wereld kon brengen. Hij vond een boot die naar Tarsis ging, dat was ver genoeg. Hij ging aan boord en de boot voer weg. Terwijl het schip wegvaarde viel Jona in slaap, maar de Heer liet een storm op komen. De bemanning raakte in paniek en ze wisten niet waar die storm vandaan kwam, ze dachten dat iemand zijn god boos had gemaakt en begonnen te bidden. Maar de storm bleef doorgaan en de kapitein ging naar Jona en maakte hem wakker. ‘Hoe kun je slapen met zo’n storm?’ vroeg hij. ‘Je hoort God te bidden om redding, misschien helpt Hij ons.’
Toen Jona vertelde dat hij een Jood was, werden ze verschrikkelijk bang. Ze vroegen aan Jona wat ze moesten doen om de storm te laten stoppen. ‘Gooi mij maar overboord, dan zal de storm wegtrekken.’ Zei Jona. De bemanning gooide Jona overboord en de storm hield op.
Terwijl Jona in het water lag voelde hij iets tegen zich aan zwemmen. Het was een gigantische vis! De vis deed zijn bek open en Jona werd de vis in gezogen. Jona kon ademhalen in de vis, maar het was pikdonker en het rook zuur in de vis. Het was geen toeval dat Jonas in de vis terecht kwam, God had namelijk de vis uitgekozen om Jona een lesje te leren. God wilde dat Jona deed wat hem was opgedragen. Jona moest nar Nineve met Gods boodschap. Het duurde niet lang of Jona begon te bidden. Hij vroeg God om vergeving, en beloofde nooit meer weg te lopen. Na 3 dagen en 3 nachten zorgde de Heer ervoor dat Jona uit de vis werd gespuwd en op een strand terecht kwam.
Voor de 2e keer zei God tegen Jona: ‘Ga naar Nineve en breng Mijn boodschap over.’ Deze keer luisterde Jona en ging naar Nineve. Nineve was een enorme stad, en het kostte Jona 3 dagen om door de stad rond te lopen. Terwijl hij door de stad liep riep hij: ‘Over 40 dagen zal Nineve vernietigd worden!’ De inwoners van Nineve schrokken erg van dit nieuws, en iedereen in de stad vroeg vergeving aan God. Zelfs de koning van Nineve deed dit, niemand mocht meer eten zelfs de dieren niet. Toen God zag dat iedereen spijt had, vergaf Hij hen.
God besloot de mensen te laten leven, en Jona was daar totaal niet blij mee. De hele dag zat Jona op  een plek ergens buiten de stad in de hete zon te kijken en te wachten. God liet een boom groeien zodat Jona wat schaduw had. Jona bedacht dat die boom op dat moment het enige goede in zijn leven was. Maar God stuurde een worm die alle bladeren van de boom op at, en de volgende morgen stond er alleen nog maar een stam met een paar dode takken. Jona kon het niet meer uithouden en smeekte: ‘Alstublieft Heer, ik ben boos omdat deze boom me in de steek gelaten heeft. Help mij alstublieft uit mijn lijden.’ En God vroeg: ‘Waarom ben je boos op die boom?’ ‘Ik wil de bladeren terug’ zei Jona. Toen zei God: ‘Je bent boos omdat die boom doos is. Je had liever gewild dat hij nog leefde, als heb jij hem niet geplant. De ene dag is hij gegroeid en de andere dag is hij doodgegaan. Dus waarom zal ik niet zorgen voor die 100.000 mensen in Nineve? Zij wisten niet dat ze verkeerd bezig waren totdat jij het zei. Daarom heb ik jou naar hen toe gestuurd, ze moesten het verschil leren tussen goed en kwaad. Nu weten ze wie Ik ben.’ Toen realiseerde Jona dat God hem een hele belangrijke les geleerd had.


dinsdag 23 februari 2016

In de wereld:

Wat verstaan wij onder Onrecht en Macht:

Wij denken bij onrecht en macht aan mensen, die over andere mensen bepalen. Denk bijvoorbeeld aan vroeger, toen waren er slaven (daar werd over bepaald en ze werden oneerlijk behandeld dus onrecht) en bazen van de slaven (die hadden veel macht want zij bepaalde over wat de slaven deden).
Nu is er nog steeds onrecht en macht in de wereld bijvoorbeeld in de ontwikkelingslanden een kindhuwelijk.
Wij vinden het oneerlijk dat mensen niet gelijk worden behandeld. Ook al ben je bruin of blank, maar waarom moeten de mensen dan zo worden behandeld?